met luider stemme


met luider stemme 1.0

(Bijbels; verouderend; (vooral) geschreven taal)

met een luide stem; met een hard klinkende, goed hoorbare stem; luidop

Algemene voorbeelden


Nog veel later is een Heilige Schrift taboe, men mag er niets aan veranderen opdat er geen ongeluk over ons kome, en als de gelovige niet begrijpt wat hij leest is dat geen argument tegen het lezen: de tekst behoort zelfs het verstand te boven te gaan. Dat lezen behoort trouwens te geschieden met luider stemme, niet alleen om de analfabeten bij te staan, maar ook om te getuigen.

Het weerbarstige woord, Anton Constandse,

Met luider stemme ging CDA-lijsttrekker voor de raadsverkiezingen op 2 maart J. Oldebesten staatssecretaris Y. van Rooy tijdens een verkiezingsbijeenkomst gisteravond in Ogterop voor. Volgens Oldebesten moeten de burgers zich weer veilig gaan voelen op straat. Hij signaleerde dat vuurwapens en tasjesroof ook niet aan Meppel voorbijgaan.

Meppeler Courant,

De Vlaamse cabaretier Luk Wijns verschijnt in het tweede deel in een witharige uitmonstering. Hij vertelt met zijn sappige accent de avonturen van een familie Neanderthalers in de ijstijd. Tegen een uitstekend decor raast een reeks belevenissen voorbij, afgewisseld met speelse en gespeelde herinneringen aan zijn kinder- en schooltijd die hij met luider stemme en met overrompelende intonatie brengt.

Meppeler Courant,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • met luider stemme aankondigen
  • met luider stemme aanprijzen
  • iemand iets met luider stemme mededelen
  • iets met luider stemme melden
  • met luider stemme roepen
  • iemand iets met luider stemme sommeren
  • met luider stemme spreken
  • met luider stemme zingen

Iedere donderdag zien we hem nu tijdens de feestdagen in zijn middeleeuwse dracht door de straten gaan en met luider stemme de diverse evenementen aankondigen.

Meppeler Courant,

Ook nu was er veel sfeer en ondanks de kille ochtend liepen de bezoekers al ras warm bij al datgene wat hier vooral op de uitgebreide en zeer gevarieerde goederen- en warenmarkt te koop werd aangeboden, casu quo met luider stemme werd aangeprezen.

Meppeler Courant,

Die vrouw deed op bescheiden toon kond van haar bevindingen, maar de pittoreske Louis vond het nodig haar met luider stemme, alsof hij door een toeter sprak, mee te delen dat ze aan het zagen was.

Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

Houdel krijgt het signalement van de politie, rijdt door de binnenstad, meldt dit met luider stemme en geeft door dat de kinderen bij de VVV zijn.

Meppeler Courant,

Ik richtte mij op en riep met luider stemme: 'Zo mogen alle vijanden en verraders van Zijne wettige Majesteit Koning George de Derde te gronde gaan!'

Klaas kwam niet, W.F. Hermans,

Ieder onderdeel had zijn eigen signalen, wat op den duur tot grote verwarring leidde. Hier kwam in 1750 verandering in toen de 'Prince-taptoe' als algemeen retraitesignaal werd vastgesteld. De verschillende onderdelen behielden wel hun eigen melodie, maar deze groeiden langzamerhand uit tot regimentsmarsen. Ook bleek het toen nodig om een patrouille door het garnizoen te sturen vergezeld van tamboers, pijpers en trompetters. Alle tapperijen en herbergen werden aangedaan om al te halsstarige lieden tot groter spoed aan te zetten. Op deze ronde was het de gewoonte om met luider stemme te roepen: 'doe de tap toe, de tap toe'. De tamboers gingen naar binnen en sloegen met hun trommelstokken op de kranen van de wijnvaten. Daarom wordt de taptoe in Duitsland 'Zapfenschlag' of 'Zapfenstreich' genoemd.

Meppeler Courant,

Klobb liet de volgende dag de Franse driekleur voor zich uitdragen en met luider stemme sommeerde hij Voulet zich over te geven.

Ik draag geen helm met vederbos, W.F. Hermans,

Op de tribune verhief zich een man uit het volk. Hij sprak met luider stemme: 'Van onze kinderen en kleinkinderen blijft men af!'

Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

Het bisdom had vernomen dat kapelaan Carron antipatriottische liederen had gezongen, met luider stemme nog wel.

Altrapsodie, Geert Van Istendael,